HTML

Gázkazánok - miért Saunier Duval?

A blog azoknak szól kevésbé szakmai tartalommal akik meg akarnak ismerkedni a gázkazánok egyik fontos típusával, mielőtt vásárlásra adnák a fejüket. Egyszóval minden amit tudni lehet a Saunier Duval-ról.

Friss topikok

2012.01.05. 01:47 Fastn

A kondenzációs gázkazán lehetséges alkalmazási területei

A kondenzációs gázkazán berendezéseket egyaránt szokás különböző fajtájú épületfűtési célokra, illetve használati melegvíz előállításra is használni. Azonban nem minden esetben érhetünk el velük ugyanolyan mértékű energia-megtakarítást – lássuk hát, mely színtereken milyen teljesítményre számíthatunk a kondenzációs gázkazánokkal!


Kondenzációs gázkazán alkalmazás fal-, padló- és mennyezetfűtések esetén

A kondenzációs gázkazán készülékeket mindenekelőtt fal-, padló- és mennyezetfűtések céljából szokás alkalmazni, mivel ezeknél a fűtési módszereknél a kazánba visszatérő víz hőmérséklete minden esetben bőven 50°C alatti hőmérsékleten van – ezeknél a fűtésrendszereknél a kondenzációs gázkazán tehát kiemelkedően magas, akár 108-109% körüli hatásfokon való üzemelésre is képes. A padlófűtéshez ideális készülékek egy listáját itt találod.


Kondenzációs gázkazán alkalmazás radiátoros fűtési rendszerek esetében

Közkeletű tévhit, hogy a kondenzációs gázkazán használata csupán fal-, padló- és mennyezetfűtési célok esetén kifizetődő, ugyanis a radiátoros fűtési rendszerekben vagy egyáltalán nem jön létre kondenzáció, vagy csak rendkívül elenyésző mértékben. A kondenzációs folyamat ugyanis a radiátoros fűtési rendszerek esetében is minden olyan alkalommal létrejön, amikor a kondenzációs gázkazán készülékbe visszakeringő fűtővíz hőmérséklete 50°C alatti hőmérsékleten van. Ha a radiátor méretezése a nemzetközi illetve a magyar előírásoknak egyaránt megfelel, akkor egyedül azokban az esetekben nem jön létre kondenzáció, amikor a külső levegő hőmérséklete -5°C, vagy még ennél is alacsonyabb – az összes többi esetben viszont beindul a kondenzációs folyamat, és a kondenzációs gázkazán berendezések a felhasználó elvárásai szerint jól teljesítenek. A Magyarországi időjárási körülményeket tekintve tehát kijelenthetjük, hogy a kondenzációs gázkazán az éves fűtési szezon legalább 85-90%-ában energiatakarékosan, kondenzációs üzemelés alatt működik. A helyzet ellenben azoknál a radiátoros fűtési rendszereknél sem olyan szörnyű, amelyek a régebbi előírások szerinti méretezéssel készültek el, egy fűtési időszakban a kondenzációs kazán működése ezeknél is rendszerint az esetek legalább 70%-ában kondenzációs üzem alatt zajlik.


Kondenzációs gázkazán alkalmazás használati-melegvíz előállítása céljából

A kondenzációs gázkazánok fokozottan energiatakarékos működéséhez szükséges kondenzációs folyamat létrejötte vonatkozásában a körülmények a használati-melegvíz előállítás terén bizonyulnak a legkevésbé kedvező jellegűnek. A kondenzációs gázkazán berendezésekkel, azokat használati-melegvíz előállítás céljára használva az esetek döntő többségében „pusztán” 98-100% körüli hatásfokot érhetünk el – megjegyzendő azonban az, hogy az elmúlt évek fűtéstechnológiai újdonságai már lehetővé teszik úgynevezett kondenzációs indirekt fűtésű tároló-berendezések alkalmazását, amelyek segítségével további jelentős mértékű kondenzációs energia-megtakarítást lehet elérni az épületek használati-melegvíz előállítása terén is.

Szólj hozzá!

Címkék: gázkazán készülék duval kondenzációs fűtéstechnika eurokonusz saunier tüzelőberendezés fütőberendezés


A bejegyzés trackback címe:

https://gazkazan-saunierduval.blog.hu/api/trackback/id/tr543520728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása